PVC ograda (plastična ograda)

Ljudi oduvek teže da ograde svoj posed, da bi se sačuvala stoka ili obeležilo imanje. Danas se ograda koristi više iz estetskih razloga. Ograde su bile građene od raznih materijala: drvo, gvožđe, beton, živa ograda, ili kombinacijom dva ili više materijala, i zahtevale su redovno i nekada komplikovano održavanje.

Bilo kako bilo, postavljanjem lepe i kvalitetne ograde vašu kuću ili posed možete učiniti još lepšim, i ako uz to ne zahteva često i komplikovano održavanje - onda je PVC (plastična) ograda prava stvar.

Zašto PVC Ograda?

PVC ograda je vrhunski proizvod napravljen od prvoklasne plastike (PVC - 0% reciklirane). Kvalitet završne obrade plastičnoj ogradi daje sjaj i čini je glatkom. PVC ograda je otporna na uticaj UV zraka i ne treba je farbati. Boja se prostire kroz ceo materijal pa su ogrebotine gotovo nevidljive. Pocinkovani čelični profili daju PVC ogradi potrebnu čvrstinu i sprečavaju ulegnuća, a debljina zida PVC ograde garantuje da ograda neće pucati, izvijati se, ljuštiti, niti reagovati na vremenske uslove. PVC ograda nikada neće truliti, razgrađivati se ili rđati poput drvene ili metalne ograde. Iako drvene ili metalne ograde u startu mogu biti jeftinije od PVC ograde, ta ušteda se brzo gubi jer drvena ili metalna ograda zahtevaju stalno održavanje (popravku, farbanje, zamenu).

Održavanje PVC ograde se uglavnom svodi na povremeno pranje.

Grafiti se lako uklanjaju bez oštećenja ograde. Trenutno je dostupna bela boja. Za razliku od jeftine plastike od koje se pravi baštenski nameštaj PVC materijal za ograde ima UV zaštitu – neće menjati boju pod uticajem suncevih zraka.

PVC materijal se koristi sve više jer:

  • PVC ima pet puta veću zateznu čvrstoću od drveta i četiri puta veću elastičnost
  • drvo je tretirano hemijskim preparatima opasnim po zdravlje a PVC je netoksičan i može se 100% reciklirati

Kada uporedite životni vek i cenu nove PVC ograde sa životni vekom i cenom drvene ili metalne ograde videćete da je PVC ograda bolji izbor.

Poređenje materijala: PVC – Drvo – Metal

 PVCDrvoMetal
Garancija rada5 godinanemanema
Predviđeno trajanjePreko 50 godina5 – 7 godina5 – 10 godina
Besplatno održavanjedanene
Otporan na grafitedanene
Otporan na termitedanene
Otporan na gljivice i truleždanene
Bez štetnih hemikalija
(Arsen, Olovo, ...)
danene
Potreba za farbanjemnikadadada
Postojanost bojedanene
CenaMaksimalna uštedaKratkoročno rešenjeViše košta

Poređenje troškova: PVC ograda – Drvena ograda

Drvo zahteva redovno farbanje i to predstavlja veliki trošak tokom vremena. Pored toga boja boja samo prvih par godina izgleda dobro.

U tabeli je samo okvirni pregled vrednosti utrošenog materijala, dok utrošeno vreme nije uzeto u obzir. Sa našom PVC ogradom ne samo da štedite materijal nego i vreme potrebno za održavanje.

Poređenje 
troškova pvc-drvo

Multimedia WorkshopMoj web sajt